Nieuwsbericht | 16-12-2019 | 11:01

‘Elke Nederlandse ambassade steunt de mensenrechten’ – Globe Nederland

‘Elke Nederlandse ambassade steunt de mensenrechten’

Nederland gelooft in een rechtvaardiger wereld. Helaas is niet iedereen zo vrij als wij hier. Daarom steunt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verdedigers van de mensenrechten wereldwijd. Nadat Svitlana Valko een bezoek had gebracht aan de Nederlandse Shelter City Middelburg, werd ze mede-oprichtster van Tbilisi Shelter City in Georgië, het eerste tijdelijke verblijfscentrum voor verdedigers van mensenrechten buiten de EU!

‘Overal in Oost-Europa kent men Nederland als verdediger van de mensenrechten. Den Haag is de stad van vrede en recht. En elke Nederlandse ambassade steunt de mensenrechten. Shelter City Tbilisi kreeg haar eerste financiering van de Nederlandse ambassade. We werken nauw samen. Zij komen bijvoorbeeld bij ons op bezoek om met activisten te praten. ‘

Svitlana Valko

Van Oekraïne naar Middelburg

‘Ik ben dicht bij de zee opgegroeid en heb de helft van mijn jeugd op de Krim doorgebracht. Daarheen reizen is nu echt heel eng. Dat is vreemd. Als verdediger van de mensenrechten weet je echt nooit of je wel veilig bent. Ik heb geholpen om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid op de Krim en in Donbass te documenteren. Met een groep onderzoekswaarnemers verzamelen we bewijsmateriaal voor rechtszaken. We worden Truth Hounds genoemd. We gaan achter daders aan en beschermen slachtoffers.‘

‘Natuurlijk heb ik veel vreselijke dingen gezien en gehoord. En ik nam geen pauzes. Ik bleef doorwerken. Op een bepaald moment ben je zo moe. Toen kreeg ik de kans om in Shelter City Middelburg te verblijven. Daar had ik niet alleen de kans om op adem te komen, maar kon ik ook mensen ontmoeten en deelnemen aan trainingen en workshops, bijvoorbeeld op het gebied van pleitbezorging en veiligheid.‘

Van Middelburg naar Tbilisi

‘Toen ik terugkeerde naar Oekraïne, ging ik niet meer naar het front. Geïnspireerd door Middelburg besloten we om ook in Georgië een shelter te beginnen. De eerste shelter buiten de Europese Unie! Voor verdedigers van de mensenrechten uit Oost-Europa en Centraal-Azië en zelfs uit het Midden-Oosten is het veel gemakkelijker om zich aan te passen aan de omstandigheden en te wonen in Tbilisi dan in West-Europa. Niet alleen cultureel gezien, maar ook vanwege de kosten van levensonderhoud en visumproblemen. Taal speelt daarbij ook een rol, omdat sommige mensen en professionals hier nog steeds Russisch spreken. Eigenlijk kan het tijdelijk wonen in Georgië en het zien van de verandering ter plekke inspirerend werken voor een activist uit de regio. De Georgische samenleving is de laatste vijftien jaar enorm veranderd, maar voor de meeste deelnemers lijkt dit beter haalbaar dan de situatie in Nederland.’

Echte verandering

In onze Shelter vinden verdedigers van mensenrechten, onderzoekers, vrouwenrechtenactivisten, milieuactivisten, verkiezingswaarnemers onderdak en zetten ze soms samen projecten op. Het is een inspirerende plek, maar verwacht geen gezonde mensen. Ze zijn gemarteld, gevangen gezet, werken dag en nacht en slapen vaak slecht en te weinig. We voorzien in hun behoeften en roepen de hulp in van psychologen of dokters voor hen. In dit deel van de wereld hebben veel vrouwelijke activisten kinderen. Voorheen namen ze nooit deel aan deze projecten. Nu richten we ons op hen en zorgen we ervoor dat ze hun kinderen mee kunnen nemen. In eerste instantie wilden we hen zoveel mogelijk trainingen aanbieden. Maar wat ze het meest nodig hebben is om tot rust te komen. Pas dan kunnen we hen vaardigheden bijbrengen die ze thuis kunnen toepassen. Niet alleen fondsenwerving en pleitbezorging, maar ook Engelse les en rijles. Dit kan echt belangrijk zijn! ‘

‘Mijn verblijf in Middelburg, gaf mij de mogelijkheid om door te gaan. Ik was echt toe aan een adempauze. En het gaf me tegelijkertijd de inspiratie om Shelter City Tbilisi te starten! Omdat ik vergelijkbare dingen heb meegemaakt, kan ik de activisten beter helpen. En ik ben optimistisch. In het begin hadden we veel zorgen, over het project en over de deelnemers. Je ziet en hoort veel vreselijke dingen, maar tegelijkertijd zie je echte verandering. Een mensenrechtencursus kan jaren duren, maar hier zie je in drie maanden tijd verandering!’ 

Naast coördinator  van Shelter City Tbilisi is Svitlana is office director van Truth Hounds Georgia, een organisatie die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Ze werkte ook voor Truth Hounds Ukraine.


Over de auteurBack to Top ↑
 • Laatste nederlandse nieuws

 • Laatste Europese Nieuws

  • Novak Djokovic ligt nog altijd op koers voor zijn Golden Slam: in één jaar de vier grandslamtitels winnen en olympisch goud veroveren. In Tokio rekende de Serviër in de kwartfinales van het olympische toernooi genadeloos af met thuisspeler Kei Nishikori: 6-2, 6-0 heen.De als eerste geplaatste Djokovic, die dit jaar de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon al op zijn naam bracht, stuit bij de laatste vier op Alexander Zverev. De als vierde ingeschaalde Duitser gaf de Fransman Jérémy Chardy met 6-4, 6-1 het nakijken. Voor Daniil Medvedev viel het doek. De nummer twee van de wereld verloor met 2-6, 6-7 (5) van de Spanjaard Pablo Carreno. Op het Japanse hardcourt leek de Rus een derde set af te gaan dwingen, maar gaf hij in de tweede set een 4-2 voorsprong prijs. Vrouwenfinale: Bencic-Vondrousová De vrouwen zijn al een stap verder: Belinda Bencic en Markéta Vondrousová spelen om het goud. De eerste klopte Jelena Rybakina met 7-6 (2), 4-6, 6-3 en de Tsjechische verraste Jelina Svitolina: 6-3, 6-1.

  • De Amerikaanse Sunisa Lee heeft in Tokio de titel op de olympische meerkamp in de wacht gesleept. Ze bleef met een score van 57,433 de Braziliaanse Rebeca Andrade (57,298) en de Russische Angelina Melnikova (57,199) voor.Voor de vijfde keer op rij werd een Amerikaanse turnster olympisch kampioen op de meerkamp. Carly Patterson, Nastia Liukin, Gabby Douglas en Simone Biles gingen de 18-jarige Lee als beste allroundturnster voor. Lieke Wevers eindigde als 24ste en laatste in de finale met een totaalscore van 51,098. Wevers was aanvankelijk reserve voor de eindstrijd, maar zij profiteerde van een blessure bij de Canadese Elisabeth Black. “Ik heb alles gegeven om er een goede dag van te maken. Dat is niet helemaal gelukt. Prestatief zat ik onder mijn niveau. Het was gewoon op”, aldus Wevers, die tijdens de finale er zelfs mee wilde stoppen. Zus Sanne voorkwam dat met een peptalk. Bekijk hieronder de volledige reactie van Wevers.

 • Laatste wereldnieuws

  • Prinses Camilla van Bourbon-Sicilië heeft geld op de rekening gestort om de boete van £ 2 miljoen te betalen die door een rechtbank in Jersey in een civiele procedure is opgelegd. Prinses Camilla vraagt ​​in ruil daarvoor de rechtbank om haar restitutie te garanderen in het geval dat ze haar beroep in de Londense “Privy Council” en mogelijk het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wint, als zaken in een later stadium worden aangevochten. Prinses Camilla vecht dit besluit zowel inhoudelijk als formeel aan. Over de inhoud van de bevinding van de rechtbank in Jersey zei ze: “Ik ben veroordeeld wegens minachting van de rechtbank, want toen mij werd gevraagd waar de bezittingen van mijn moeder waren, zei ik dat ik het niet wist. Dit is de waarheid. Door mij te veroordelen heeft de rechtbank de bewijslast omgedraaid: hoe bewijs je dat je iets niet weet?” Wat betreft de vorm/gevolgen van de foutieve bevinding van de Jersey Court, is prinses Camilla verrast dat “nooit, maar dan ook nooit, een persoon zo’n boete is opgelegd wegens burgerlijke minachting in Jersey of in het Verenigd Koninkrijk”. Opgemerkt moet worden dat er bewijs is ingediend bij de Jersey Court met betrekking tot de boetes die door andere rechtbanken zijn opgelegd en dat de hoogste boete die als burgerlijke minachting is geregistreerd £ 100.000 was. Prinses Camilla hoopt dat deze verduidelijking zal leiden tot een vorm van media-appeasement, waarbij ze gehoor geeft aan bevelen van de rechtbank van Jersey en tegelijkertijd haar wettelijke rechten uitoefent om deze onrechtvaardige beslissing aan te vechten. Meer in het algemeen zei prinses Camilla: “Ik heb geen lessen te leren van een bank – BNP-Paribas – die een boete van 140 miljoen dollar heeft betaald en haar heeft bevolen 8,89 miljard dollar te verliezen voor het schenden van Amerikaanse embargo’s tegen Soedan, Cuba en Iran. waarvoor het schuldig pleitte in Amerikaanse rechtbanken.” De sancties die BNP Paribas negeerde, werden opgelegd door de VS wegens “medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid, genocide en marteling en barbaarsheid” in Soedan en een andere wegens zijn vermeende rol bij de financiering van de genocide in Rwanda. Bovendien mag niet worden vergeten dat prinses Camilla haar rechten blijft doen gelden in de hoven en rechtbanken van Monaco, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tegen BNP Paribas, de hoofdrolspeler in deze reeks rechtszaken. Geconfronteerd met juridische intimidatie die tegen haar is uitgevoerd door BNP Paribas, een professionele trustee van de family trust, die haar verplichtingen niet nakwam, is er een procedure aanhangig tegen deze vooraanstaande Franse bank, die zou kunnen leiden tot een betaling aan prinses Camilla in het totale bedrag van ruim 330 miljoen euro.

  • Nieuwsbericht | 14-07-2021 | 16:59 Beeld: ©TEDxBarletta / . Ilja Pfeijffer op TEDxBarletta, 3 juli 2021 Jaarlijks worden zo’n 40 Nederlandse boeken vertaald naar het Italiaans.Maar hoe krijg je een boek uitgegeven in Italië? Op beurzen zoals de Salone del Libro in Turijn, Bologna Children’s Book Fair en Più Libri Più Liberi te Rome ontmoeten uitgevers elkaar, en bieden elkaar daar hun meest toonaangevende titels aan. Naast de beurzen spelen zowel het Nederlands Letterenfonds als Italiaanse vertalers een grote rol in het presenteren van boeken aan buitenlandse uitgevers. Vertalers als Franco Paris, Claudia Cozzi, Valentina Freschi, Stefano Musilli, Patrizia Filia, Laura Pignatti en Elisabetta Svaluto Moreolo* hebben meestal goede vertrouwensbanden met Italiaanse uitgevers als Iperborea, Nutrimenti, Carbonio Editore, La Nuova Frontiera, Beisler, Lupo Guido, Ensemble Edizioni en Neri Pozza* en weten vaak welk type boek bij welke uitgever past. Zij mogen dan ook ware ambassadeurs van de Nederlandse literatuur genoemd worden. Is een uitgever geïnteresseerd in de aankoop van de vertaalrechten? Dan kan deze een vertaalsubsidie aanvragen bij het Letterenfonds. Een van de aandachtspunten van het Nederlands Letterenfonds is de kwaliteit van de vertaling. Als het fonds de vertaler nog niet kent, zal er een fragmentvertaling worden opgevraagd zodat het werk van de vertaler beoordeeld kan worden. Subsidie is alleen mogelijk voor vertalingen van hoge kwaliteit.Als het boek eenmaal is uitgebracht is het tijd om het werk in Italië te presenteren. Gelukkig biedt het Bel Paese vele mooie platforms aan om dit mogelijk te maken. Er bestaat een rijk aanbod aan literair festivals verspreid over het gehele land zoals Pordenone Legge, Festivalletterature MantUa, Bookcity Milaan, Letterature Rome, Incroci di Civiltà Venetië, Libri Come Rome en Pisa Book Festival*. Daarnaast is er een grote selectie aan niche festivals met focussen op bijv. de dichtkunst (Festival della Poesia Modena), journalistiek (Festival del Giornalismo Perugia en Internazionale Ferrara), kinderliteratuur (Tutte Storie Cagliari) en mensenrechten (Orlando Festival en Festival delle Letterature Migranti). Ook nieuwere platforms als TEDx zijn erg interessant voor Nederlandse schrijvers, hier spreekt men vaak een ander publiek aan dan op de literaire festivals.De culturele afdeling van de Ambassade en het Consulaat-Generaal in Italië hebben goede contacten met de bovengenoemde Italiaanse partners en kunnen helpen om verbindingen te leggen. Tevens kunnen wij subsidies toe kennen om Nederlandse boekpresentaties in Italië mogelijk te maken (denk aan subsidies om internationale kosten als reis- en verblijfskosten, vertolking en communicatie te dekken). De Italiaanse partner (uitgever of festival) kan deze bij ons aanvragen.Ben je benieuwd wat de precieze mogelijkheden zijn op het gebied van literatuur in Italië, neem dan contact op met Babs van Lieshout van de culturele afdeling.*De lijst namen is niet uitputtend en geeft geen compleet overzicht van de literaire scène in Italië

 • Laatste aanbevolen nieuws

  • Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 125 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 73.20,5 miljoen prikken In de strijd tegen het coronavirus zijn in Nederland tot nu toe naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid bijna 20,5 miljoen vaccinaties uitgedeeld. Naar verwachting worden er deze week 875.576 prikken gezet.

  • Het Openbaar Ministerie (OM) roept mensen op te stoppen met het delen van foto’s, persoonsgegevens en geruchten die te maken hebben met de fatale mishandeling op Mallorca eerder deze maand. Volgens justitie is sprake van een digitale heksenjacht en gaan op sociale media “veel wilde verhalen” rond die worden gepresenteerd als feiten.Op 14 juli werd de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen op Mallorca mishandeld door een groep Nederlandse jongeren. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Dinsdag werd bekend dat het Nederlandse OM de mishandelingszaak overneemt van justitie in Spanje, op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter. ‘Rijke ouders’ Dat nieuws leidde op sociale media tot speculaties over de toedracht van de overname. Zo werd beweerd dat de moeder van een van de verdachten in Nederland officier van justitie is. Het OM noemt dit soort ‘wilde en onjuiste verhalen’ vandaag buitengewoon kwalijk. “Ook is er geen sprake van dat ‘rijke ouders’ het OM hebben verzocht de zaak over te nemen van de Spanjaarden”, schrijft justitie in een verklaring.