Nieuwsbericht | 16-12-2019 | 10:47

..." /> Nederlandse ambassade in Ljubljana ondertekent het Sloveense Charter Diversiteit – Globe Nederland

Nederlandse ambassade in Ljubljana ondertekent het Sloveense Charter Diversiteit

Op dinsdag 10 december ondertekende ambassadeur Marco Hennis het Charter Diversiteit in Slovenië, als eerste ambassade. De post was daarnaast als partner betrokken bij de organisatie van de goed bezochte officiële ondertekeningsceremonie op dinsdagochtend. Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, om als kleine post van 7 medewerkers het Charter te ondertekenen. Toch kan je ook als kleine organisatie veel doen om diversiteit en inclusie te promoten en na te leven.

Wat kunnen we doen?

Van de 7 medewerkers wisselt er natuurlijk ééntje elk halfjaar: de stagiair. Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar juist hier kan er extra op gelet worden dat iedereen een eerlijke kans krijgt. Daarnaast zit diversiteit niet alleen in intern (personeels-)beleid: ook bij externe activiteiten is aandacht voor inclusieve communicatie en organisatie belangrijk. Ambassadeur Marco Hennis benadrukte dit sentiment in zijn openingswoord: “Diversiteit en inclusie zijn buzz-words: iedereen heeft het er over, maar handelen we er ook naar? Het kost moed om een echt divers en inclusief beleid te voeren binnen een bedrijf en daarbij ook kritisch naar jezelf te kijken.”

Voorbeeldfunctie

Door het Charter te ondertekenen stelde de ambassade een voorbeeld voor de Nederlandse aanwezigheid in het Sloveense bedrijfsleven. Naast de ambassade ondertekenden onder meer de Nederlandse bedrijven Shell-Adria Group, Butan Plin en Ocean Orchids het Charter Diversiteit. Heineken was op uitnodiging van de post aanwezig om best-practices te delen met de nieuwe ondertekenaars.

Het Charter in Slovenië

Het Charter Diversiteit bestaat nu drie jaar in Slovenië en heeft sinds afgelopen dinsdag 145 ondertekenaars. De snelle groei van het Charter Diversiteit zegt veel over de veranderende mentaliteit in Slovenië en de manier waarop het land bijvoorbeeld omgaat met haar snel vergrijzende bevolking. Het Charter heeft hierdoor in relatief korte tijd een brede achterban van multinationals, MKB, universiteiten en maatschappelijk middenveld opgebouwd. Naast het faciliteren van lezingen en trainingen over het onderwerp, biedt de organisatie een groot netwerk om informatie uit te wisselen en contact te leggen.

Met bijna 80 aanwezigen en vertegenwoordigers vanuit alle hoeken van de samenleving was de ochtend een groot succes. Er was vertaling aanwezig voor niet-Sloveens sprekende gasten, een doventolk en de lunch werd verzorgd door Skuhna, een sociale onderneming die werk biedt aan vluchtelingen: op deze manier droeg de ochtend bij aan een welkom gevoel voor alle nieuwe ondertekenaars en aanwezigen.

Meer weten over het Nederlandse Charter Diversiteit? Kijk op: www.diversiteitinbedrijf.nl.


About the AuthorBack to Top ↑