Nieuwsbericht | 22-01-2020 | 16:47

..." /> Rocky Hehakaija: ‘Deze vrouwen zijn superhelden. Dat wil ik ze laten zien’ – Globe Nederland

Rocky Hehakaija: ‘Deze vrouwen zijn superhelden. Dat wil ik ze laten zien’

Als voormalig profvoetbalster Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija contact wil leggen in nieuwe landen, gebruikt ze daarvoor normaal gesproken haar bal. Voor de voetbalworkshop die ze organiseerde in Sudan had de ambassade die rol. ‘Ik kwam ineens binnen met status. Dat hielp wel om ook mannen enthousiast te krijgen voor vrouwenvoetbal’.

Rocky Hehakaija moest door een blessure haar voetbalcarrière opgeven en organiseert sindsdien voetbalprogramma’s in landen over de hele wereld. In haar ‘Favela Street’ programma leert ze jongeren niet alleen voetbaltrucs: persoonlijke ontwikkeling en het zijn van een rolmodel staan centraal. Als eerste vrouw met een eigen karakter in de videogame FIFA 20 is ze zelf ook een internationaal rolmodel. 

Op het ‘Women empowerment event’ tijdens de ambassadeursconferentie 2019 ontmoette ze ambassadeur Karin Boven. ‘Zij vertelde me over team Tahadi: een voetbalteam van meisjes en vrouwen tussen de 15 en 20 jaar, dat oefende op een klein veldje in Sudanese hoofdstad Khartoem. Een beetje ‘stiekem’ en vaak in het donker, want voetballende vrouwen waren lang niet toegestaan in Sudan.’ Hehakaija en Boven smeedden een plan om het team én vrouwenrechten in Sudan een duwtje in de rug te geven: Favela Street Sudan.

Alles kwam samen

Hehakaija arriveerde een paar maanden na de revolutie in Sudan. Er was na 30 jaar een nieuwe regering, en er ontstonden stap voor stap nieuwe vrijheden. Dat merkte zij ook aan de deelnemers aan de vierdaagse workshop die ze met de ambassade organiseerde. In eerste instantie leken de vrouwen vooral hongerig naar nieuwe straatvoetbaltrucs. Toch vielen ook de workshops die ze na de fysieke training in een vergaderzaaltje naast het veld gaf al snel in de smaak

‘Ik voelde meteen: deze vrouwen willen heel graag. Het werd steeds drukker in de workshopruimte. En iedereen was tijdens de vele groepsgesprekken heel open. Er was een tenger meisje dat zich steeds een beetje inhield op het veld. Zij vertelde dat de heersende opvattingen over hoe vrouwen horen te zijn haar onzeker maakten. Dat herkenden de anderen. ‘Wij kunnen wel maling hebben aan wat de maatschappij denkt, maar dan zit het ons nog steeds in de weg’, zeiden ze.’

Belang van rolmodellen

Daarom is juist dit meer persoonlijke onderdeel van de workshops zo belangrijk, benadrukt Hehakaija. ‘Deze vrouwen zijn superhelden. Hoe zij de grenzen uitdagen is indrukwekkend om te zien. Zij zijn een nieuwe generatie rolmodellen, dat wil ik ze laten zien.’

De deelneemster sloten de workshop af door zelf voetbaltraining te geven aan een groep getalenteerde jonge voetbalsters uit de stad. ‘Veel van de vrouwen die ik nu train zullen het niet meer redden tot de Champions League’, denkt Hehakaija. ‘Maar die jonge meisjes die ze daar op het veld hadden verzameld kunnen dat misschien wel. Dat is wat ik hen mee wil geven. Als een van die meisjes over 10 jaar op het WK staat, is dat ook door jou.’

Samen met de ambassade

Het was voor Hehakaija de eerste keer dat ze samenwerkte met de ambassade. Dat was best even wennen. ‘Normaal gesproken loop ik een beetje rond, trap ik een balletje met mensen die ik tegenkom. Nu was het eerste contact veel officiëler.’ Dat had ook voordelen: ‘Ik mocht als vrouwelijke voetballer op bezoek bij een mannenelftal, laten zien wat ik kon. Dat klinkt misschien heel normaal, maar dat is het in Sudan nog niet. Toen ik wegging waren ze helemaal enthousiast. Hopelijk blijven ze dat. Want om echt iets te veranderen heeft het vrouwenvoetbal ook mannelijke fans nodig.’

Twee mannen die in ieder geval enthousiast raakten, waren de ambassadeurs van Zweden en Amerika in Sudan. ‘Karin bracht me met hen in contact en zo stond ik plotseling te praten met de ambassadeurs van Nederland, Zweden en Amerika. Hallo, zei ik, we zijn de top 3 van het WK vrouwenvoetbal afgelopen jaar. Laten we samen iets bijzonders neerzetten. Wie weet volgen zij het voorbeeld van de Nederlandse ambassade in Sudan.’

Rocky en de ambassade kijken nu naar hoe ze een vervolg aan de voetbalworkshop kunnen geven


Over de auteurBack to Top ↑