Nieuwsbericht | 30-01-2020 | 15:20

..." /> Bedrijvenmiddag: posten geven ondernemers extra zetje – Globe Nederland

Bedrijvenmiddag: posten geven ondernemers extra zetje

Het was geen moment stil woensdag in de grote zaal van de Fokker Terminal in Den Haag. Aan kleine tafeltjes waren 536 Nederlandse ondernemers, vernieuwers en investeerders druk in gesprek met 150 ambassadeurs, consuls en consuls-generaals. Dat gebeurde tijdens meer dan 700 speeddates op de bedrijvenmiddag van de ambassadeursconferentie.

Voordat ze de ambassadeurs bevragen spreekt minister Kaag de ondernemers kort toe in de centrale hal. Ze is verheugd dat 25 procent van hen vrouw is. In haar speech benadrukt ze dat BZ er is voor ondernemers, wereldwijd. ‘We zijn er voor u. Voor het geven van advies, leggen van contacten en helpen met reizen. Dus wees geen vreemde en kom langs op het ambassadekantoor of consulaat.’

Speeddates

Dan gaan de speeddates van start. ‘Zijn de woningen orkaanbestendig? Want dat moet volgens de strenge bouwvoorschriften in Miami’, vraagt ambassadeur in Miami Ruth Emmerink een van de entrepreneurs. Andrew maakt duurzame, drijvende woningen die hij graag in de Verenigde Staten wil bouwen. Ruth verkent samen met hem de kansen. ‘Veel universiteiten en overheidsinstanties in zijn nu bezig met energietransitie. Ik voorzie vooral kansen als je gelijkgestemde bedrijven uit Nederland bij je plannen kunt betrekken.’

Duurzame verfpoeder

De Nederlandse ondernemersdrift zit er ook bij Willemijn Wortelboer goed in. Met haar bedrijf produceert ze interieurverf die is gemaakt van duurzaam verfpoeder. In Senegal wil ze nieuwe huizen op een duurzame manier neerzetten. Daarom zit ze nu aan tafel met Joan Wiegman, ambassadeur in Dakar. Joan vraagt of ze bij RVO aan de bel heeft getrokken. ‘Stuur je informatie maar op. Dan kijken we of we ingangen hebben en geschikte partners weten.’

Voet aan de grond

Sandra Brandenburg en Jessie Brockhoff oriënteren zich op de groeiregio Guangzhou, de Silicon Valley van China. Ze organiseren er handelsreizen, studietrips, evenementen en matchmaking voor ondernemers met internationale ambitie. ‘Het is niet makkelijk om voet aan de grond te krijgen op de Chinese markt. We betrekken voor onze handelsreizen altijd de ambassade of consulaat. Daarom is het fijn om jou hier te spreken’, zeggen ze tegen Michiel Bierkens, sinds enkele maanden consul-generaal.

Nederland wereldwijd

De Nederlandse welvaart is voor een groot deel te danken aan inkomsten die bedrijven maken in het buitenland. Daarom is het volgens VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer extra belangrijk dat Nederland wereldwijd goed is vertegenwoordigd op de posten. ‘Bij ieder bezoek aan het buitenland merk ik hoeveel diplomaten kunnen doen en betekenen.’ Hanneke Schuiling is het hier roerend mee eens; ‘Onze posten kunnen bedrijven net dat extra zetje geven dat ze nodig hebben in het buitenland.’

Afscheid Hans de Boer

Na 6 jaar zwaait Hans de Boer af als voorzitter. Daarom zet minister Kaag hem in het zonnetje en blikt terug op zijn vele reizen en eigen manier van doen. ‘Al ga je zelf niet op missie dan zorg je ervoor dat het Nederlandse bedrijfsleven goed wordt vertegenwoordigd, ook op de ambassades. Je bent een kampioen, met een heel eigen manier van onderhandelen. Dat doe je net zo makkelijk in het Engels, Duits en Frans, doorspekt met Nederlandse humor.’ Kaag overhandigt de zichtbaar geëmotioneerde De Boer een speciale oorkonde, het Gouden Ereteken van Verdiensten van Buitenlandse Zaken.


About the AuthorBack to Top ↑