Nieuwsbericht | 04-02-2020 | 09:30

..." /> Zeeman: ‘Duurzame doelen bereik je alleen in kleine stappen’ – Globe Nederland

Zeeman: ‘Duurzame doelen bereik je alleen in kleine stappen’

De overheid verwacht dat ondernemingen die internationaal zaken doen, rekening houden met mens en milieu. Textielreus Zeeman is een van de bedrijven die concrete stappen zet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). ‘We hebben mooie resultaten behaald’, zegt MVO-manager Arnoud van Vliet. ‘Maar we staan ook nog steeds voor grote uitdagingen’.

Twee mannen in gesprek

Arnoud van Vliet (rechts) in textielfabriek

‘Zeeman is een familiebedrijf en dat is een belangrijk vertrekpunt voor alles dat we doen op het gebied van MVO. We willen het bedrijf gezond houden voor de volgende generaties en dat doen we door respectvol om te gaan met mensen, middelen en het milieu.’

‘Onze duurzaamheidsthema’s bepalen we samen met onze belangrijkste belanghebbenden: medewerkers, leveranciers, de overheid, ngo’s, banken en het IMVO Textielconvenant. Een van de belangrijke zaken die ze aangeven is dat Zeeman open en transparant moet zijn. Dat doen we graag. We tonen bijvoorbeeld alle fabrieken waarmee we werken op een online wereldkaart, maken een MVO-jaarverslag en besteden veel aandacht aan arbeidsomstandigheden en duurzame productie.’

Verbeteringen

Bedrijven die internationaal maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, hoeven het wiel niet altijd zelf uit te vinden. Er is inmiddels veel kennis beschikbaar en de OESO-richtlijnen maken duidelijk wat de overheid verwacht op dit gebied. ‘De richtlijnen helpen ons MVO-beleid gestalte te geven’, aldus Arnoud. ‘Maar ze vormen ook een uitdaging bij internationaal MVO. We hebben in EU-verband bepaalde standaarden met elkaar afgesproken, maar het gaat erom dat je die vertaalt naar dagelijkse praktijk’. Arnoud vertelt dat hij tijdens een controle in een fabriek die in het verre oosten kleding voor Zeeman produceert, een stapel karton zag staan voor een nooduitgang. ‘Dat los je binnen een paar minuten op. Maar het is wel een belangrijk punt dat met training te maken heeft, kennis die je ter plaatse moet zien te behouden. Verbeteringen pakken we in ieder geval samen met de fabrieken op.’

Mensen in textielfabriek met mondkapjes, naaimachines en bakken textiel

‘We hebben ons onder het Bangladesh Accord ingespannen om ook de Bengaalse fabrieken waar we mee samenwerken veiliger te maken’.

Leefbare lonen

‘We werken niet alleen samen met leveranciers aan verbeteringen maar ook met andere Nederlandse bedrijven. Een textielfabriek in Karachi, Pakistan produceert zowel kleding voor ons als voor Schijvens Corporate Fashion. Met hen voeren we een pilot uit rond een van onze belangrijkste thema’s: eerlijk loon.

In dit ‘leefbaar loon’ project werken we ernaar toe dat de werknemers ongeveer 30 procent meer betaald krijgen dan het minimumloon. Een recent samenwerkingsverband waar ik erg blij mee ben, is met de Fair Wear Foundation. Dat is een ngo die samen met ons de arbeidsomstandigheden naar een nog hoger niveau gaat tillen. Het is goed om samen te werken. Zeeman is een groot bedrijf maar als je naar de textielsector als geheel kijkt zijn we maar een kleine speler.’

Fast fashion vs langetermijnrelaties

‘Zeeman produceert ‘basics’ die minder afhankelijk zijn van trends. We onderscheiden ons daarmee van bedrijven die ook goedkope kleding produceren, maar veel vaker nieuwe collecties op de markt brengen. Hoe we zulke scherpe prijzen kunnen bieden? Als een leverancier bijvoorbeeld 5.000 stuks teveel maakt, dan zeggen we niet “hou ze maar”. In plaats daarvan nemen we de restanten ook af, zodat hij niet daarmee blijft zitten. Ook betalen wij onze leveranciers direct na verscheping en niet pas na 120 dagen, zoals vaak gebeurt. Dit, samen met de langetermijnrelatie die we met onze leveranciers hebben, vertaalt zich terug in lage prijzen’.

Man met perspex foto en bos bloemen

Arnoud van Vliet werd op het Nationaal Sustainability Congres 2019 verkozen tot MVO-manager van het jaar.

Kleine stappen

‘MVO bereik je niet in een keer maar in stapjes. Wij als familiebedrijf kunnen in ieder geval niet in een keer het roer omgooien. Natuurlijk hebben we mooie stappen gemaakt en is het fijn dat ik eind vorig jaar de MVO-award heb gewonnen, maar we staan als sector nog voor enorme uitdagingen. Maar ook met kleine stappen kun je mooie resultaten behalen.’


Over de auteurBack to Top ↑
 • Laatste nederlandse nieuws

 • Laatste Europese Nieuws

  • Novak Djokovic ligt nog altijd op koers voor zijn Golden Slam: in één jaar de vier grandslamtitels winnen en olympisch goud veroveren. In Tokio rekende de Serviër in de kwartfinales van het olympische toernooi genadeloos af met thuisspeler Kei Nishikori: 6-2, 6-0 heen.De als eerste geplaatste Djokovic, die dit jaar de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon al op zijn naam bracht, stuit bij de laatste vier op Alexander Zverev. De als vierde ingeschaalde Duitser gaf de Fransman Jérémy Chardy met 6-4, 6-1 het nakijken. Voor Daniil Medvedev viel het doek. De nummer twee van de wereld verloor met 2-6, 6-7 (5) van de Spanjaard Pablo Carreno. Op het Japanse hardcourt leek de Rus een derde set af te gaan dwingen, maar gaf hij in de tweede set een 4-2 voorsprong prijs. Vrouwenfinale: Bencic-Vondrousová De vrouwen zijn al een stap verder: Belinda Bencic en Markéta Vondrousová spelen om het goud. De eerste klopte Jelena Rybakina met 7-6 (2), 4-6, 6-3 en de Tsjechische verraste Jelina Svitolina: 6-3, 6-1.

  • De Amerikaanse Sunisa Lee heeft in Tokio de titel op de olympische meerkamp in de wacht gesleept. Ze bleef met een score van 57,433 de Braziliaanse Rebeca Andrade (57,298) en de Russische Angelina Melnikova (57,199) voor.Voor de vijfde keer op rij werd een Amerikaanse turnster olympisch kampioen op de meerkamp. Carly Patterson, Nastia Liukin, Gabby Douglas en Simone Biles gingen de 18-jarige Lee als beste allroundturnster voor. Lieke Wevers eindigde als 24ste en laatste in de finale met een totaalscore van 51,098. Wevers was aanvankelijk reserve voor de eindstrijd, maar zij profiteerde van een blessure bij de Canadese Elisabeth Black. “Ik heb alles gegeven om er een goede dag van te maken. Dat is niet helemaal gelukt. Prestatief zat ik onder mijn niveau. Het was gewoon op”, aldus Wevers, die tijdens de finale er zelfs mee wilde stoppen. Zus Sanne voorkwam dat met een peptalk. Bekijk hieronder de volledige reactie van Wevers.

 • Laatste wereldnieuws

  • Prinses Camilla van Bourbon-Sicilië heeft geld op de rekening gestort om de boete van £ 2 miljoen te betalen die door een rechtbank in Jersey in een civiele procedure is opgelegd. Prinses Camilla vraagt ​​in ruil daarvoor de rechtbank om haar restitutie te garanderen in het geval dat ze haar beroep in de Londense “Privy Council” en mogelijk het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wint, als zaken in een later stadium worden aangevochten. Prinses Camilla vecht dit besluit zowel inhoudelijk als formeel aan. Over de inhoud van de bevinding van de rechtbank in Jersey zei ze: “Ik ben veroordeeld wegens minachting van de rechtbank, want toen mij werd gevraagd waar de bezittingen van mijn moeder waren, zei ik dat ik het niet wist. Dit is de waarheid. Door mij te veroordelen heeft de rechtbank de bewijslast omgedraaid: hoe bewijs je dat je iets niet weet?” Wat betreft de vorm/gevolgen van de foutieve bevinding van de Jersey Court, is prinses Camilla verrast dat “nooit, maar dan ook nooit, een persoon zo’n boete is opgelegd wegens burgerlijke minachting in Jersey of in het Verenigd Koninkrijk”. Opgemerkt moet worden dat er bewijs is ingediend bij de Jersey Court met betrekking tot de boetes die door andere rechtbanken zijn opgelegd en dat de hoogste boete die als burgerlijke minachting is geregistreerd £ 100.000 was. Prinses Camilla hoopt dat deze verduidelijking zal leiden tot een vorm van media-appeasement, waarbij ze gehoor geeft aan bevelen van de rechtbank van Jersey en tegelijkertijd haar wettelijke rechten uitoefent om deze onrechtvaardige beslissing aan te vechten. Meer in het algemeen zei prinses Camilla: “Ik heb geen lessen te leren van een bank – BNP-Paribas – die een boete van 140 miljoen dollar heeft betaald en haar heeft bevolen 8,89 miljard dollar te verliezen voor het schenden van Amerikaanse embargo’s tegen Soedan, Cuba en Iran. waarvoor het schuldig pleitte in Amerikaanse rechtbanken.” De sancties die BNP Paribas negeerde, werden opgelegd door de VS wegens “medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid, genocide en marteling en barbaarsheid” in Soedan en een andere wegens zijn vermeende rol bij de financiering van de genocide in Rwanda. Bovendien mag niet worden vergeten dat prinses Camilla haar rechten blijft doen gelden in de hoven en rechtbanken van Monaco, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tegen BNP Paribas, de hoofdrolspeler in deze reeks rechtszaken. Geconfronteerd met juridische intimidatie die tegen haar is uitgevoerd door BNP Paribas, een professionele trustee van de family trust, die haar verplichtingen niet nakwam, is er een procedure aanhangig tegen deze vooraanstaande Franse bank, die zou kunnen leiden tot een betaling aan prinses Camilla in het totale bedrag van ruim 330 miljoen euro.

  • Nieuwsbericht | 14-07-2021 | 16:59 Beeld: ©TEDxBarletta / . Ilja Pfeijffer op TEDxBarletta, 3 juli 2021 Jaarlijks worden zo’n 40 Nederlandse boeken vertaald naar het Italiaans.Maar hoe krijg je een boek uitgegeven in Italië? Op beurzen zoals de Salone del Libro in Turijn, Bologna Children’s Book Fair en Più Libri Più Liberi te Rome ontmoeten uitgevers elkaar, en bieden elkaar daar hun meest toonaangevende titels aan. Naast de beurzen spelen zowel het Nederlands Letterenfonds als Italiaanse vertalers een grote rol in het presenteren van boeken aan buitenlandse uitgevers. Vertalers als Franco Paris, Claudia Cozzi, Valentina Freschi, Stefano Musilli, Patrizia Filia, Laura Pignatti en Elisabetta Svaluto Moreolo* hebben meestal goede vertrouwensbanden met Italiaanse uitgevers als Iperborea, Nutrimenti, Carbonio Editore, La Nuova Frontiera, Beisler, Lupo Guido, Ensemble Edizioni en Neri Pozza* en weten vaak welk type boek bij welke uitgever past. Zij mogen dan ook ware ambassadeurs van de Nederlandse literatuur genoemd worden. Is een uitgever geïnteresseerd in de aankoop van de vertaalrechten? Dan kan deze een vertaalsubsidie aanvragen bij het Letterenfonds. Een van de aandachtspunten van het Nederlands Letterenfonds is de kwaliteit van de vertaling. Als het fonds de vertaler nog niet kent, zal er een fragmentvertaling worden opgevraagd zodat het werk van de vertaler beoordeeld kan worden. Subsidie is alleen mogelijk voor vertalingen van hoge kwaliteit.Als het boek eenmaal is uitgebracht is het tijd om het werk in Italië te presenteren. Gelukkig biedt het Bel Paese vele mooie platforms aan om dit mogelijk te maken. Er bestaat een rijk aanbod aan literair festivals verspreid over het gehele land zoals Pordenone Legge, Festivalletterature MantUa, Bookcity Milaan, Letterature Rome, Incroci di Civiltà Venetië, Libri Come Rome en Pisa Book Festival*. Daarnaast is er een grote selectie aan niche festivals met focussen op bijv. de dichtkunst (Festival della Poesia Modena), journalistiek (Festival del Giornalismo Perugia en Internazionale Ferrara), kinderliteratuur (Tutte Storie Cagliari) en mensenrechten (Orlando Festival en Festival delle Letterature Migranti). Ook nieuwere platforms als TEDx zijn erg interessant voor Nederlandse schrijvers, hier spreekt men vaak een ander publiek aan dan op de literaire festivals.De culturele afdeling van de Ambassade en het Consulaat-Generaal in Italië hebben goede contacten met de bovengenoemde Italiaanse partners en kunnen helpen om verbindingen te leggen. Tevens kunnen wij subsidies toe kennen om Nederlandse boekpresentaties in Italië mogelijk te maken (denk aan subsidies om internationale kosten als reis- en verblijfskosten, vertolking en communicatie te dekken). De Italiaanse partner (uitgever of festival) kan deze bij ons aanvragen.Ben je benieuwd wat de precieze mogelijkheden zijn op het gebied van literatuur in Italië, neem dan contact op met Babs van Lieshout van de culturele afdeling.*De lijst namen is niet uitputtend en geeft geen compleet overzicht van de literaire scène in Italië

 • Laatste aanbevolen nieuws

  • Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 125 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 73.20,5 miljoen prikken In de strijd tegen het coronavirus zijn in Nederland tot nu toe naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid bijna 20,5 miljoen vaccinaties uitgedeeld. Naar verwachting worden er deze week 875.576 prikken gezet.

  • Het Openbaar Ministerie (OM) roept mensen op te stoppen met het delen van foto’s, persoonsgegevens en geruchten die te maken hebben met de fatale mishandeling op Mallorca eerder deze maand. Volgens justitie is sprake van een digitale heksenjacht en gaan op sociale media “veel wilde verhalen” rond die worden gepresenteerd als feiten.Op 14 juli werd de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen op Mallorca mishandeld door een groep Nederlandse jongeren. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Dinsdag werd bekend dat het Nederlandse OM de mishandelingszaak overneemt van justitie in Spanje, op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter. ‘Rijke ouders’ Dat nieuws leidde op sociale media tot speculaties over de toedracht van de overname. Zo werd beweerd dat de moeder van een van de verdachten in Nederland officier van justitie is. Het OM noemt dit soort ‘wilde en onjuiste verhalen’ vandaag buitengewoon kwalijk. “Ook is er geen sprake van dat ‘rijke ouders’ het OM hebben verzocht de zaak over te nemen van de Spanjaarden”, schrijft justitie in een verklaring.