Nieuwsbericht | 06-02-2020 | 11:40

..." /> Elektrisch rijden op zijn Nederlands als inspiratie voor Polen – Globe Nederland

Elektrisch rijden op zijn Nederlands als inspiratie voor Polen

Op 3 en 4 februari vond in Warschau een factfinding missie op het vlak van elektrisch rijden plaats, georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Warschau en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met de Polish Alternative Fuels Association en de Nederlands Poolse Kamer van Koophandel (NPCC) in Warschau.

Een delegatie van 11 Nederlandse bedrijven, en een vertegenwoordiger van de gemeente Utrecht namen deel.  Sanne Kaasjager, Hoofd Economische Afdeling van de ambassade en initiatiefnemer, over de missie: “Polen wil in de komende jaren grootschalig inzetten op de ontwikkeling van e-mobility , vooral om de luchtvervuiling in grote Poolse steden tegen te gaan”.

Dutch e-Mobility Day

Plaatsvervangend Chef de Poste Walter Oostelbos trapte op maandag 3 februari de missie  af met een speech tijdens de conferentie genaamd ‘Dutch E-mobility Day’. Dit evenement werd naast de locoburgemeesters van Warschau en Lodz bijgewoond door een groot aantal vertegenwoordigers van het Poolse bedrijfsleven, (lokale) overheden en kennisinstellingen actief op dit vlak.  Walter Oostelbos: “Het succes van de e-mobiliteitssector in Nederland is het resultaat van een goed gecoördineerde publiek-private samenwerking waarin de centrale en lokale overheden private partijen ondersteunen met wet- en regelgeving en innovatieve initiatieven. Maar we moeten veel grotere stappen zetten.”

Dutch e-Mobility Day

Tijdens de Dutch E-mobility Day werd er onder meer uitgebreid stilgestaan bij de laatste e-mobility ontwikkelingen in Polen en Nederland. Een uitdaging voor Polen is dat het kleine aantal laadpalen een reden is voor veel Polen om nog af te zien van elektrisch rijden. Nederlandse experts, waaronder Sonja Munnix van de RVO, gaven tijdens de conferentie hun visie op hoe met deze uitdaging kan worden omgegaan. Sonja Munnix: “de eerste prioriteit van Nederland was destijds de aanleg van de benodigde laadinfrastructuur, dit bleek achteraf een zeer goede keuze van Nederland te zijn geweest”.

Dutch e-Mobility Day

Een ander belangrijk element van beide missiedagen waren de B2B-speeddatingsessies, georganiseerd door de NPCC.
Tijdens deze sessie kreeg elk missiedeelnemer de mogelijkheid met potentiële Poolse zakenpartners om de tafel te zitten. Elro van den Burg, directeur van de NPCC: “voor meerdere Nederlandse bedrijven leidde de nieuwe contacten direct tot nieuwe leads en het besluit snel terug te komen naar Polen”.

Tijdens de tweede en laatste dag van de missie werd de Nederlandse delegatie tijdens een power breakfast van de ambassade gebriefd door onder anderen Elro van den Burg en Remco van der Kroft (voormalig voorzitter NPCC en advocaat) over de kansen, risico’s, cultuurverschillen en juridische aspecten van zakendoen, waar men op de Poolse markt mee te maken krijgt. Martin van Buuren van de ambassade lichtte ten slotte het Poolse klimaat- en energiebeleid toe.

Dutch e-Mobility Day

Ter afsluting van de missie werden op deze tweede dag veldbezoeken afgelegd naar het openbaar vervoersbedrijf van Warschau en een Poolse producent van kleine ‘slimme’ elektrische stadsauto’s.

Daniel Tserepnin van de RVO en Jolanta Kosicka van de ambassade, die beiden nauw betrokken waren bij de organisatie van de missie zijn het erover eens: “we kijken terug op een zeer geslaagde missie en grote interesse van Polen in Nederlandse oplossingen. De potentie voor Pools-Nederlandse samenwerking is groot”, aldus Daniël.


Over de auteurBack to Top ↑