Nieuwsbericht | 25-02-2020 | 08:42

<..." /> Nadenken over de toekomst van voedsel – Globe Nederland

Nadenken over de toekomst van voedsel

De Nederlandse Ambassade in Letland werkt samen met lokale en regionale partners aan innovatieve en creatieve oplossingen voor een duurzame voedseltransitie.

Op 18 en 19 februari organiseerde de Nederlandse Ambassade in Letland een 24-uur-durende hackathon met als thema Future of Food, met de focus op voedselverspilling, circulaire economie, digitalisering en new foods. Samen met lokale partners van de Riga Technical University Design Factory, het Letse kantoor van de Noordse Raad, Helve en de regionale supermarktketen RIMI, hebben wij ervoor gezorgd dat dit een echt internationaal evenement was. De hulp van het RBD-team voor de Baltische en Noordse staten werd ook erg gewaardeerd. Al met al waren er meer dan tweehonderd aanmeldingen waarvan er honderd werden uitgenodigd voor deelname.

De zaal zat bomvol met studenten, mentoren, experts, sponsoren en andere geïnteresseerden

Naast de deelnemers en mentoren uit de Baltische en Noordse regio’s was er ook een aanzienlijke delegatie vanuit Nederland. Drie Nederlandse mentoren hielpen de deelnemers met het uitwerken van hun ideeën. Sandra van Kampen van De Schaal van Kampen en Chantal Engelen van Kromkommer gaven presentaties, terwijl Sabine de Witte van de Dutch Startup Association een workshop gaf over pitching. Er waren ook meerdere Nederlandse deelnemers, van wie twee eigenaar zijn van een voedselverspilling-gerelateerde startup – Rogier Dop van Glorious Bastards en Vladislav Mazur van Cupbite. De andere Nederlandse deelnemers waren studenten uit Delft en Wageningen.

Aan het winnende team, ‘Jar Buddies’ genaamd, werd een prijs van vijfduizend euro uitgereikt door RIMI om hun idee verder uit te werken, en een teamlid wordt door de Nederlandse ambassade naar Amsterdam gevlogen voor The Next Web conferentie in juni. De Nederlandse accelerator, Rockstart, nam deel als lid van de jury en zij gaven hun eigen prijs, een mentorsessie met het winnende team. De winnaars, waaronder een Nederlandse student, presenteerden een creatieve oplossing om fermentatie in eigen huis te faciliteren via een online platform, zodat iedereen gemakkelijk thuis zijn eigen komboetcha of kimchi kan maken.

Jar Buddies, de gelukkige winnaars van de hackathon

Het succes van de hackathon en de aanwezigheid van onze Nederlandse delegatie was reden genoeg voor een receptie bij de residentie van de Ambassadeur als afsluiting van het evenement. De catering was volledig vegetarisch en duurzaam. Tijdens de receptie hadden de Nederlandse gasten de mogelijkheid om gelijkgestemden uit de Letse politiek en zakenwereld te ontmoeten. De plaatsvervangend staatssecretaris van het Ministerie van Milieubescherming en Regionale Ontwikkeling was de eregast van de avond. Onze mentoren en partners waren uiterst positief en er zijn al voorstellen gedaan om samenwerking voort te zetten in de nabije toekomst.

De hackathon was georganiseerd als deel van het regionale startup/tech evenement genaamd TechChill. Dit werd gehouden op 20 en 21 februari en de ambassade was officieel partner en had zodoende ook een promotionele aanwezigheid. Ook hier was een duidelijke deelname van Nederlandse sprekers, moderators en bedrijven die de avond ervoor op de receptie waren uitgenodigd. De ambassade zet het werk aan een duurzame, circulaire economie voort, terwijl gelijktijdig een link wordt gelegd tussen de Nederlandse en Letse startup ecosystemen.

Senior Economic Officer Indra Freiberga op TechChill 2020

Als u geïnteresseerd bent in zakendoen in Letland, kunt u de podcast van Grenzeloos Ondernemen beluisteren, met o.a. de deelname van Ambassadeur Govert Jan Bijl de Vroe.


About the AuthorBack to Top ↑