Nieuwsbericht | 24-01-2020 | 09:00

..." /> Koning Willem-Alexander woont Holocaust Forum 2020 bij in Jeruzalem – Globe Nederland

Koning Willem-Alexander woont Holocaust Forum 2020 bij in Jeruzalem

Zijne Majesteit de Koning was woensdag 22 en donderdag 23 januari op uitnodiging van de Israëlische president Reuven Rivlin in Jeruzalem, Israël, voor het World Holocaust Forum. Koning Willem-Alexander bracht daarnaast een bezoek aan het museum van Yad Vashem en aan het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was tevens bij het bezoek aanwezig.

Het World Holocaust Forum stond in het teken van het herdenken van de Holocaust en het tegengaan van wereldwijd antisemitisme. Staatshoofden en regeringsleiders uit circa veertig landen kwamen samen ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. In de woorden van de Majesteit zelf: “In een tijd dat antisemitisme begint op te kruipen en dat mensen beginnen te relativeren, moeten we iedere keer weer keihard zeggen ‘nee’ dit mag nooit, nooit meer gebeuren”.

Naast de bijeenkomst kreeg de Koning samen met staatssecretaris Blokhuis en ambassadeur Hans Docter een rondleiding van professor Dan Michman door het Yad Vashem-museum. Tijdens de rondleiding stond Koning Willem-Alexander in het bijzonder stil bij de lotgevallen van Joodse Nederlanders tijdens de Duitse bezetting.

Aansluitend bezocht Koning Willem-Alexander Nederlandse bewoners van het zorgcentrum Beth Juliana in Herzilya. Tijdens het bezoek voerde de Koning onder andere gesprekken over de tijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en het leven in Beth Juliana.

De ontmoetingen en gesprekken die de Koning in Israël heeft gehad gaven een diepere betekenis aan zijn deelname aan het World Holocaust Forum 2020. In de woorden van de Majesteit zelf: “Het heeft heel veel indruk gemaakt op mij om mensen te spreken die de Holocaust hebben meegemaakt en dan toch weer vertrouwen hebben gekregen in de mensheid en in staat zijn weer een leven op te bouwen.”

De Nederlandse ambassade biedt adequate diensten en aandacht aan de slachtoffers van de Holocaust.

Klik hier voor meer foto’s van het bezoek van Koning Willem-Alexander.

Klik op onderstaande links voor artikelen van Nederlandse media:

Blauwbloed: Koning herinnert Holocaust en ontmoet overlevenden

NOS: Koning spreekt overlevenden Holocaust: ‘Het moet verteld worden’

NOS: Koning over Holocaust: ‘Hoe kan mensheid zoiets verschrikkelijks doen’

NOS: Willem-Alexander naar Israël voor herdenking Holocaust

Telegraaf: Koning bezoekt Nederlandse Holocaust-overlevenden in Israël

Nederlands dagblad: Fotoverslag: Koning bezoekt herdenkingscentrum Yad Vashem in Israël

RTV Drenthe: Koning op bezoek bij overlevenden holocaust: het verhaal van Annie


About the AuthorBack to Top ↑