Nieuwsbericht | 26-04-2021 | 09:09

Beste Nederla..." /> Bericht van Ambassadeur Jeroen Verheul aan de Nederlandse gemeenschap in Tanzania – Globe Nederland


Bericht van Ambassadeur Jeroen Verheul aan de Nederlandse gemeenschap in Tanzania

Beste Nederlanders,

We kunnen er echt niet omheen. Op menselijk, sociaal en economisch vlak ontdekken we elke dag weer hoe corona ons leven op zijn kop zet. Ook in Tanzania, ondanks een andere corona-aanpak dan in veel andere landen. We blijven goed gebruik maken van ‘Zoom’, ‘Piki’, ‘Mpesa’ en onze (smart) telefoons, maar aan ons gewone vrije leven van voorheen kan een digitaal hulpmiddel moeilijk tippen. Door de coronacrisis worden we wereldwijd ook geconfronteerd met een belangrijk aspect van vrijheid: de vrijheid om te gaan en staan waar en met wie we willen. Helaas is de pandemie wereldwijd en ook in Nederland en Tanzania nog steeds niet onder controle. Daarom hebben we met pijn in het hart opnieuw moeten besluiten dit jaar wederom geen traditioneel Koningsdagfeest voor de Nederlandse gemeenschap en ons ambassadenetwerk in de tuin van de residentie te organiseren. Helaas, maar de goede gezondheid van onze bezoekers en van onze ambassadecollega’s is te allen tijde onze eerste prioriteit.

Koninklijk gezin


©RVD/ Patrick van Katwijk

Het coronavirus en de aanpak daarvan leveren terecht vragen op bij Nederlanders in het buitenland. Over bijvoorbeeld reizen en vaccinaties. Vrijwel wereldwijd en ook voor Tanzania geldt het reisadvies om in ieder geval tot en met 15 mei niet te reizen. Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen in Nederland en in het buitenland. Op deze site vindt u een checklist met alle maatregelen als u (terug) naar Nederland reist. De ambassade krijgt daarnaast regelmatig vragen over coronavaccinaties. Op dit moment is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hard bezig met het voorbereiden van maatregelen om ook Nederlanders die in het buitenland verblijven in aanmerking te laten komen voor vaccineren in Nederland. Voor nu is het uitgangspunt dat alleen Nederlanders met een BSN (burgerservicenummer) in aanmerking komen voor een coronavaccinatie. Daarvoor zult u te zijner tijd dan wel naar Nederland moeten reizen. Op deze site treft u informatie aan over het verkrijgen van een BSN, mocht u daarover nog niet beschikken.

De Nederlandse overheid gaat ervan uit dat Nederlanders die niet beschikken over een BSN gekozen hebben voor emigratie en nieuw onderdak hebben gevonden in het land van hun keuze. Nederlanders zonder BSN zijn dan ook aangewezen op het zorgsysteem van Tanzania (incl. vaccinaties). Hoewel President Samia Suluhu Hassan onlangs een speciale corona-taskforce heeft opgezet, om haar te adviseren op basis van wetenschappelijke inzicht, is er voorlopig nog geen duidelijkheid over of en zo ja, wanneer een vaccinatie beschikbaar komt voor de inwoners van Tanzania.

Als ambassade blijven we ons inzetten om de Nederlandse gemeenschap zo goed mogelijk te informeren. Dat doen wij via onze sociale media (Facebook, Twitter, Instagram of onze website), via het reisadvies en via de berichten van het ministerie in Den Haag. Voor wie dat nog niet heeft gedaan, raden we iedereen aan om zich aan te melden bij de informatie service van Buitenlandse Zaken. Hiermee blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook weten wij als ambassade dan dat u in het land bent, en hoe u te bereiken. Zodra we meer details hebben over hoe de registratie van Nederlanders in het buitenland voor vaccinaties georganiseerd gaat worden zullen wij ook dit met u delen.  

Op dinsdag 27 april vieren we Koningsdag. Wederom onder de noemer #Woningsdag. Om deze dag vanuit uw huis of ergens anders in kleine kring extra oranje kleur te geven bieden we u graag via deze alleen op Koningsdag beschikbare link de exclusieve première aan van de dansvoorstelling ‘The Great Escape’ van choreograaf David Middendorp. Het samenspel tussen dans en onze handen staat centraal in Middeldorp’s voorstelling. Iedereen heeft eigen handbewegingen om emoties tot uitdrukking te brengen. Een gebalde vuist, gepeuter aan de nagel; handen kunnen feilloos de drang naar ontsnapping blootleggen. Of deze drang nu wordt ingegeven door een bankrekening, een familielid of door corona, mensen kunnen het gevoel hebben gevangen te zitten. ‘The Great Escape’ zet dit gevoel van opgesloten zitten centraal. De dansers laten zien hoe handen onze bevrijding kunnen bewerkstelligen of tegenwerken. Juist in tijden waarin vele van ons noodgedwongen thuis zitten, zonder familie over de vloer, of eindeloos naar een scherm staren, is deze dans een ode aan de vrijheid.

Tot slot. Koningsdag zonder het Wilhelmus kan haast niet ontbreken. Gelukkig kent Tanzania volop muzikaal talent, en onderstreept dit filmpjedat Koningsdag in heel Tanzania door bekende en minder bekende Tanzanianen en Nederlanders, met of zonder corona, voor velen van ons een vast ritueel blijft. We zijn ook benieuwd hoe ú Koningsdag viert. Ik nodig u daarom van harte uit uw koningsdag fotomoment met ons te delen met #sikuyamfalme2021. De drie inzenders met de meest originele foto’s krijgen niet alleen een eervolle vermelding op onze sociale media maar ook een Koningsdag verrassingspakket toegestuurd. U kunt uw foto vóór vrijdag 30 april delen op onze sociale media of toesturen naar dar-ea@minbuza.nl

Ik wens u ook uit naam van Gonnie en mede namens het volledige ambassadeteam een feestelijke Koningsdag toe.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Verheul

Ambassadeur


Over de auteurBack to Top ↑