Nieuwsbericht | 15-06-2021 | 11:42

..." /> Staatsbezoek Duitsland – Globe Nederland

Staatsbezoek Duitsland

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van bondspresident Frank-Walter Steinmeier een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland. Het bezoek vindt plaats van 5 tot en met 7 juli 2021.

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van bondspresident Frank-Walter Steinmeier een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland. Het bezoek vindt plaats van 5 tot en met 7 juli 2021. Het bezoek aan Berlijn vormt de afronding van een reeks deelstaatbezoeken die het Koninklijk Paar sinds 2013 aan Duitsland heeft gebracht. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden vergezeld door minister Kaag van Buitenlandse Zaken en minister Bijleveld-Schouten van Defensie. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretarissen Keijzer en Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat zijn bij afzonderlijke programma-onderdelen aanwezig. Het bezoek kon vorig jaar vanwege de coronapandemie niet doorgaan en vindt nu alsnog, in aangepaste vorm, plaats.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de intensieve en goede betrekkingen tussen beide landen, zowel op politiek, economisch, wetenschappelijk als cultureel vlak. Duitsland is als buurland de belangrijkste handelspartner van Nederland, een bondgenoot in de Europese Unie, de Verenigde Naties en de NAVO. Tijdens dit staatsbezoek wordt de diversiteit van de samenwerkingsverbanden belicht. Tevens krijgt de deelstaat Berlijn bijzondere aandacht.

De eerste dag van het staatsbezoek staat in het teken van ontmoetingen met verschillende autoriteiten en ceremoniële onderdelen. De dag wordt afgesloten met een staatsbanket op uitnodiging van bondspresident Steinmeier, waar beide staatshoofden een toespraak houden. De tweede dag gaat het Koninklijk Paar bij diverse bezoeken dieper in op de veelzijdigheid van de Duits-Nederlandse relatie op het gebied van politiek, economie, wetenschap en cultuur. Zo is er een ontmoeting met bondskanselier Merkel. Tevens ontmoeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de minister-presidenten van de verschillende Duitse deelstaten. De Koning houdt ten overstaan van hen een toespraak. De dag wordt afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest, aangeboden door het Koninklijk Paar. Op de derde dag staat Berlijn als hoofdstad en deelstaat centraal. Er is speciale aandacht voor de thema’s wetenschap, vrijwilligerswerk, sociale cohesie en de positie van Berlijn in de wereld.

Tijdens het staatsbezoek worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen. De locaties die tijdens het bezoek worden bezocht, worden niet vooraf aangekondigd om groepsvorming te beperken.

König Willem-Alexander und Königin Máxima


Beeld: © RVD – Erwin Olaf


Over de auteurBack to Top ↑
 • Laatste nederlandse nieuws

 • Laatste Europese Nieuws

  • Juul Franssen is doorgedrongen tot de tweede ronde van het olympisch judotoernooi. In de klasse tot 63 kilogram versloeg ze de Servische Anja Obradovic met een ippon.Franssen veroverde in 2019 op de wereldkampioenschappen nog brons, maar kampte de laatste tijd ook met privéproblemen. Tijdens de afgelopen EK in april sneuvelde ze al in de eerste ronde. Nu ging het haar duidelijk beter af. Franssen stuit later op de dag op Katharina Haecker uit Australië voor een plaats in de kwartfinale.

  • Tafeltennisster Britt Eerland heeft zich bij de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de achtste finales. In de derde ronde rekende de 27-jarige Schiedamse, die in de eerste rondes een bye had, met 4-3 af met de Egyptische Dina Meshref.De Nederlandse vocht zich terug van een 0-3 achterstand. Eerland, de nummer 29 van de wereldranglijst, startte niet onverdienstelijk tegen Meshref, die vijf plaatsen lager staat. In de eerste game ging het lang gelijkop en de Nederlandse nam zelfs een 9-8 voorsprong. Drie verloren punten op rij betekende alsnog een achterstand van 1-0. Eerland leek wat van slag en had in de twee games die volgden geen antwoord op het sterke spel van de Egyptische. De tweede en de derde game gingen dan ook kansloos verloren. Comeback De 3-0 achterstand maakte iets los bij Eerland, ze kwam steeds beter in de rally’s en haar sterke service ging beter lopen. Ze pakte resoluut de vierde, vijfde en zesde game en was ook in de beslissende zevende game op de belangrijke punten heer en meester. Eerland stuit in de achtste finales (12.30 uur) op de als achtste geplaatste Hoi Kem Doo uit Hongkong.

 • Laatste wereldnieuws

  • Prinses Camilla van Bourbon-Sicilië heeft geld op de rekening gestort om de boete van £ 2 miljoen te betalen die door een rechtbank in Jersey in een civiele procedure is opgelegd. Prinses Camilla vraagt ​​in ruil daarvoor de rechtbank om haar restitutie te garanderen in het geval dat ze haar beroep in de Londense “Privy Council” en mogelijk het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wint, als zaken in een later stadium worden aangevochten. Prinses Camilla vecht dit besluit zowel inhoudelijk als formeel aan. Over de inhoud van de bevinding van de rechtbank in Jersey zei ze: “Ik ben veroordeeld wegens minachting van de rechtbank, want toen mij werd gevraagd waar de bezittingen van mijn moeder waren, zei ik dat ik het niet wist. Dit is de waarheid. Door mij te veroordelen heeft de rechtbank de bewijslast omgedraaid: hoe bewijs je dat je iets niet weet?” Wat betreft de vorm/gevolgen van de foutieve bevinding van de Jersey Court, is prinses Camilla verrast dat “nooit, maar dan ook nooit, een persoon zo’n boete is opgelegd wegens burgerlijke minachting in Jersey of in het Verenigd Koninkrijk”. Opgemerkt moet worden dat er bewijs is ingediend bij de Jersey Court met betrekking tot de boetes die door andere rechtbanken zijn opgelegd en dat de hoogste boete die als burgerlijke minachting is geregistreerd £ 100.000 was. Prinses Camilla hoopt dat deze verduidelijking zal leiden tot een vorm van media-appeasement, waarbij ze gehoor geeft aan bevelen van de rechtbank van Jersey en tegelijkertijd haar wettelijke rechten uitoefent om deze onrechtvaardige beslissing aan te vechten. Meer in het algemeen zei prinses Camilla: “Ik heb geen lessen te leren van een bank – BNP-Paribas – die een boete van 140 miljoen dollar heeft betaald en haar heeft bevolen 8,89 miljard dollar te verliezen voor het schenden van Amerikaanse embargo’s tegen Soedan, Cuba en Iran. waarvoor het schuldig pleitte in Amerikaanse rechtbanken.” De sancties die BNP Paribas negeerde, werden opgelegd door de VS wegens “medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid, genocide en marteling en barbaarsheid” in Soedan en een andere wegens zijn vermeende rol bij de financiering van de genocide in Rwanda. Bovendien mag niet worden vergeten dat prinses Camilla haar rechten blijft doen gelden in de hoven en rechtbanken van Monaco, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tegen BNP Paribas, de hoofdrolspeler in deze reeks rechtszaken. Geconfronteerd met juridische intimidatie die tegen haar is uitgevoerd door BNP Paribas, een professionele trustee van de family trust, die haar verplichtingen niet nakwam, is er een procedure aanhangig tegen deze vooraanstaande Franse bank, die zou kunnen leiden tot een betaling aan prinses Camilla in het totale bedrag van ruim 330 miljoen euro.

  • Nieuwsbericht | 14-07-2021 | 16:59 Beeld: ©TEDxBarletta / . Ilja Pfeijffer op TEDxBarletta, 3 juli 2021 Jaarlijks worden zo’n 40 Nederlandse boeken vertaald naar het Italiaans.Maar hoe krijg je een boek uitgegeven in Italië? Op beurzen zoals de Salone del Libro in Turijn, Bologna Children’s Book Fair en Più Libri Più Liberi te Rome ontmoeten uitgevers elkaar, en bieden elkaar daar hun meest toonaangevende titels aan. Naast de beurzen spelen zowel het Nederlands Letterenfonds als Italiaanse vertalers een grote rol in het presenteren van boeken aan buitenlandse uitgevers. Vertalers als Franco Paris, Claudia Cozzi, Valentina Freschi, Stefano Musilli, Patrizia Filia, Laura Pignatti en Elisabetta Svaluto Moreolo* hebben meestal goede vertrouwensbanden met Italiaanse uitgevers als Iperborea, Nutrimenti, Carbonio Editore, La Nuova Frontiera, Beisler, Lupo Guido, Ensemble Edizioni en Neri Pozza* en weten vaak welk type boek bij welke uitgever past. Zij mogen dan ook ware ambassadeurs van de Nederlandse literatuur genoemd worden. Is een uitgever geïnteresseerd in de aankoop van de vertaalrechten? Dan kan deze een vertaalsubsidie aanvragen bij het Letterenfonds. Een van de aandachtspunten van het Nederlands Letterenfonds is de kwaliteit van de vertaling. Als het fonds de vertaler nog niet kent, zal er een fragmentvertaling worden opgevraagd zodat het werk van de vertaler beoordeeld kan worden. Subsidie is alleen mogelijk voor vertalingen van hoge kwaliteit.Als het boek eenmaal is uitgebracht is het tijd om het werk in Italië te presenteren. Gelukkig biedt het Bel Paese vele mooie platforms aan om dit mogelijk te maken. Er bestaat een rijk aanbod aan literair festivals verspreid over het gehele land zoals Pordenone Legge, Festivalletterature MantUa, Bookcity Milaan, Letterature Rome, Incroci di Civiltà Venetië, Libri Come Rome en Pisa Book Festival*. Daarnaast is er een grote selectie aan niche festivals met focussen op bijv. de dichtkunst (Festival della Poesia Modena), journalistiek (Festival del Giornalismo Perugia en Internazionale Ferrara), kinderliteratuur (Tutte Storie Cagliari) en mensenrechten (Orlando Festival en Festival delle Letterature Migranti). Ook nieuwere platforms als TEDx zijn erg interessant voor Nederlandse schrijvers, hier spreekt men vaak een ander publiek aan dan op de literaire festivals.De culturele afdeling van de Ambassade en het Consulaat-Generaal in Italië hebben goede contacten met de bovengenoemde Italiaanse partners en kunnen helpen om verbindingen te leggen. Tevens kunnen wij subsidies toe kennen om Nederlandse boekpresentaties in Italië mogelijk te maken (denk aan subsidies om internationale kosten als reis- en verblijfskosten, vertolking en communicatie te dekken). De Italiaanse partner (uitgever of festival) kan deze bij ons aanvragen.Ben je benieuwd wat de precieze mogelijkheden zijn op het gebied van literatuur in Italië, neem dan contact op met Babs van Lieshout van de culturele afdeling.*De lijst namen is niet uitputtend en geeft geen compleet overzicht van de literaire scène in Italië

 • Laatste aanbevolen nieuws

  • Juul Franssen is doorgedrongen tot de tweede ronde van het olympisch judotoernooi. In de klasse tot 63 kilogram versloeg ze de Servische Anja Obradovic met een ippon.Franssen veroverde in 2019 op de wereldkampioenschappen nog brons, maar kampte de laatste tijd ook met privéproblemen. Tijdens de afgelopen EK in april sneuvelde ze al in de eerste ronde. Nu ging het haar duidelijk beter af. Franssen stuit later op de dag op Katharina Haecker uit Australië voor een plaats in de kwartfinale.

  • Noord- en Zuid-Korea hebben een akkoord gesloten over het heropenen van de communicatielijnen en het verbeteren van de betrekkingen. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben daartoe sinds april meerdere brieven uitgewisseld.De zogeheten hotline tussen de landen wordt hersteld. De communicatielijn is vanochtend getest. De hotline was in 2018 nog geopend, na twee jaar niet in gebruik te zijn geweest. Vorig jaar juni verbrak Noord-Korea opnieuw alle communicatie met het buurland. Pyongyang beschuldigde Seoul van het niet ingrijpen tegen de verspreiding van propaganda door overgelopen Noord-Koreanen. Kort daarop werd het communicatiekantoor in de gedemilitariseerde zone tussen de landen door Noord-Korea opgeblazen. In 2019 was een tweede top tussen Kim en de toenmalige Amerikaanse president Trump in Vietnam over het ontmantelen van het Noord-Koreaanse kernprogramma uitgelopen op een mislukking. Sindsdien was Kim steeds minder bereid tot internationale samenwerking.