Europese Commissie en ECB lanceren een digitaal europroject.

Ben je klaar om een ​​’digitale portemonnee’ te gebruiken? Voor niet-ingewijden verwijst dit naar een virtuele valuta die bedoeld is als aanvulling op het geld in de portemonnee van mensen. Centrale bankiers uit de eurozone neigen naar een uitrol van de zogenaamde digitale euro later dit jaar. De digitale euro zal een elektronische vorm van centralebankgeld zijn, bedoeld om voor iedereen toegankelijk te zijn. Het nieuwe betaalinstrument is slechts een onderdeel van een revolutie die momenteel plaatsvindt in de soms schimmige wereld van cryptovaluta’s.

Deze variëren van crypto en stabiele munten tot crypto-tokens.

De ministers van Financiën van de Europese Unie hopen een mars naar de rest van de wereld te stelen met de onofficiële lancering, mogelijk al in het voorjaar, van een digitale euro.

Dit is gedeeltelijk bedoeld om het Diem-project, een enkele digitale munt met dollarsteun, tegen te gaan. Diem, wat ‘dag’ betekent in het Latijn, wordt gesteund door socialemediagigant Facebook en 26 andere bedrijven die dit jaar de betalingsdienst willen lanceren.

Politieke figuren uit de EU hebben aangedrongen op snelle actie om China en andere centrale banken te evenaren die ook virtuele versies van hun geld overwegen.

De digitale euro is een complex project dat betalingen zou vergemakkelijken, maar ook de fundamenten van het financiële systeem zou kunnen doen schudden. Het zou ook de wereldwijde invloed van de Amerikaanse dollar in de sector overnemen.

Een digitale euro is bedoeld als aanvulling op, niet ter vervanging van, fysiek contant geld en impliceert niet dat bankbiljetten en munten zullen verdwijnen.

Het beoogt rekening te houden met digitalisering, snelle veranderingen in het betalingslandschap en de opkomst van crypto-activa.

Het debat over een digitale euro heeft echter de nadruk gelegd op de kwesties rond cryptocurrencies.

Facebook was een van de eersten uit de blokken met de aankondiging vorige zomer van het project om zijn eigen digitale valuta te lanceren (aanvankelijk Libra genaamd, maar sindsdien omgedoopt tot Diem)

Sommige centrale banken, waaronder Zweden en China, werken nu aan digitale versies van hun eigen valuta.

De commissie en de ECB hopen medio 2021 een digitaal europroject te lanceren.

“Een dergelijk project zou belangrijke ontwerp- en technische vragen beantwoorden en de ECB voorzien van de nodige instrumenten om klaar te staan ​​om een ​​digitale euro uit te geven als een dergelijk besluit wordt genomen”, zeggen de twee instellingen in een gezamenlijke verklaring. 

Een woordvoerder van de Commissie zei dat er nog steeds een reeks “beleidsmatige, juridische en technische kwesties” wordt beantwoord.

De ECB lanceerde in november 2020 een openbare raadpleging over de introductie van een digitale euro als digitale valuta van de centrale bank. Dit is bedoeld om mensen de kans te geven hun prioriteiten, voorkeuren en zorgen over de uitgifte van een digitale euro als centrale digitale bankvaluta en betaalmiddelen in het eurogebied.

Fabio Panetta, een lid van de Directie van de ECB, schreef onlangs aan Europarlementariër Irene Tinagli, voorzitter van de Commissie Economische en Monetaire Zaken (ECON) in het Europees Parlement, over de kwestie.

Dit viel samen met Panetta’s recente hoorzitting voor de commissie na de publicatie van het Eurosysteemrapport over een digitale euro. De openbare raadpleging werd op 12 januari 2021 afgesloten en leverde een bijzonder indrukwekkende respons op.

Panetta zegt dat de reactie de groeiende interesse weerspiegelt in een probleem dat zich tot voor kort aan de periferie bevond.

Hij zei: “Ik ben verheugd te kunnen zeggen dat 8,221 burgers, bedrijven en brancheverenigingen hebben gereageerd op de online vragenlijst, een record voor openbare raadplegingen van de ECB.

“Het hoge aantal reacties op onze enquête toont aan dat de Europese burgers, bedrijven en academici zeer geïnteresseerd zijn in het vormgeven van de visie van een digitale euro. De meningen van alle belanghebbenden zijn van het grootste belang voor ons, aangezien we de noodzaak, haalbaarheid en risico’s en voordelen van een digitale euro beoordelen. “

De Italiaan zegt dat een digitale euro “de efficiëntie” van een digitaal betaalinstrument zou combineren met de “veiligheid” van geld van de centrale bank.

“De bescherming van de privacy zou een topprioriteit zijn, zodat de digitale euro het vertrouwen in betalingen in het digitale tijdperk kan helpen behouden.”

Hij zei: “We zullen nu het grote aantal reacties in detail analyseren.”

Een eerste analyse van ruwe gegevens laat zien dat de privacy van betalingen het hoogst scoort onder de gevraagde kenmerken van een potentiële digitale euro (41% van de antwoorden), gevolgd door veiligheid (17%) en pan-Europees bereik (10%).

Het directielid van de ECB waarschuwt: “De openbare raadpleging was bedoeld om zonder beperkingen voor iedereen toegankelijk te zijn. Tegelijkertijd waren de gegevens die tijdens de raadpleging werden verzameld, gezien de aard ervan en het feit dat de respondenten de vragenlijst uit eigen vrije wil beantwoordden en niet op basis van bepaalde criteria waren geselecteerd, nooit bedoeld om de standpunten van de EU-lidstaten te vertegenwoordigen. bevolking als geheel en mag niet als zodanig worden geïnterpreteerd.

De ECB, zei de ambtenaar, zal de reacties blijven analyseren en een “uitgebreide” analyse van de raadpleging in het voorjaar publiceren, die “een belangrijke rol zal spelen” bij het helpen van de Raad van bestuur van de ECB om al dan niet een digitaal europroject te lanceren. .

Hij zegt: “Ik kijk er erg naar uit om in het voorjaar de details van de analyse over dit belangrijke onderwerp te rapporteren.”

Dus, wat zijn de waargenomen voordelen van een digitale euro?

Een mogelijk voordeel is dat spaarders bijvoorbeeld meer voordelen zouden kunnen zien in het aanhouden van digitale euro’s dan het storten van hun geld op rekeningen, wat gepaard kan gaan met kosten en weinig rendement biedt tegen de huidige tarieven.

Een digitale euro zou bovendien betalingen in heel Europa kunnen vergemakkelijken en elke burger van de eurozone de mogelijkheid kunnen bieden om een ​​depositorekening te hebben in de vermeende veilige handen van de ECB.

 Maar een aantal openstaande kwesties moet nog worden opgelost, waaronder de technologie die de digitale euro zou aandrijven.

Een ander probleem is het niveau van privacy, een van de belangrijkste punten van zorg tijdens de openbare raadpleging van de ECB.

Het onlangs gepubliceerde Eurosysteemrapport over een digitale euro stelde dat “een digitale euro de digitalisering van de economie van de EU en haar strategische autonomie zou kunnen ondersteunen”, vooral als het gaat om correspondentbankieren voor internationale zaken.

Het beschrijft ook twee benaderingen van hoe een digitale euro zou kunnen werken: een waarbij tussenpersonen de betaling moeten verwerken en een die dat niet doet.

De ECB legt uit: “Als we een digitale euro ontwerpen waarbij de centrale bank of een tussenpersoon niet bij de verwerking van elke afzonderlijke betaling betrokken hoeft te zijn, betekent dit dat het gebruik van een digitale euro meer lijkt op contante betalingen, maar dan in digitale vorm. formulier – u zou de digitale euro kunnen gebruiken, zelfs als u geen verbinding met internet heeft, en uw privacy en persoonlijke gegevens zouden beter worden beschermd. “

Het zegt dat de andere benadering is om een ​​digitale euro te ontwerpen waarbij tussenpersonen de transactie registreren. Dit zou online werken en een breder potentieel voor aanvullende diensten aan burgers en bedrijven mogelijk maken, waardoor innovatiekansen en mogelijke synergieën met bestaande diensten worden gecreëerd.

Senior lid van het Europees Parlement Stéphanie Yon-Courtin, vicevoorzitter van de invloedrijke commissie ECON, sprak met deze site over de digitale euro en zei: “ Zoals voor elk project met betrekking tot de digitalisering van onze economie, moet de digitale euro worden gebouwd met het oog op innovatie, consumentenbescherming en financiële stabiliteit. “

Het Franse RE-lid voegde eraan toe: “Ik vertrouw op de expertise van de ECB bij het vinden van dit delicate evenwicht.”

In de tussentijd zullen de Commissie en de ECB hun samenwerking aan een digitale euro voortzetten en hun inspanningen voortzetten om “te zorgen voor een sterke en levendige Europese digitale financiële sector en een goed geïntegreerde betalingssector om te voorzien in nieuwe betalingsbehoeften in Europa”.

ECB-president Christine Lagarde zegt: “We zitten nog in de evaluatie- en afwegingsfase, maar we hebben zojuist een openbare raadpleging afgerond, zodat consumenten en Europeanen daadwerkelijk hun voorkeur kunnen uiten en ons kunnen vertellen of ze graag een digitale euro willen gebruiken. in de manier waarop ze een euromunt of een eurobankbiljet gebruiken, wetende dat het geld van de centrale bank is dat beschikbaar is en waarop ze kunnen vertrouwen. “

De in Frankrijk geboren ambtenaar voegt eraan toe: “We hebben een schat aan informatie ontvangen die we momenteel verwerken. Pas in het voorjaar, waarschijnlijk in april, zullen we bepalen of we al dan niet doorgaan met het werk dat gedaan moet worden.

“Mijn vermoeden, maar dit is een beslissing die collectief zal worden genomen, is dat we misschien wel in die richting gaan”,

Lagarde waarschuwde echter dat ze een tijdlijn van ten minste vijf jaar ziet als een “haalbare tijdlijn” voor een digitale euro.

“Dit is een gecompliceerde kwestie die moet worden opgelost zonder de huidige financiële situatie te verstoren of de monetairbeleidsbeslissingen in gevaar te brengen.”

Verder commentaar komt van uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie, Valdis Dombrovskis, die stelt: “Ik denk dat we een digitale euro nodig hebben. Ik kan echt zeggen dat dit debat aan de gang is en dat er vooruitgang wordt geboekt in deze richting.

“De ECB en de Europese Commissie zullen samen een breed scala aan beleidsvragen, juridische en technische vragen bespreken en er zijn enkele ontwerpvragen die we zouden moeten beantwoorden. Maar we kunnen zien hoe digitale euro’s kunnen worden gebruikt bij internationale betalingen. “

Leo Van Hove, professor monetaire economie aan de Solvay Business School van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), is een andere die een digitale euro een bewaakt welkom heeft gegeven. Hij zei dat de belangrijkste aantrekkingskracht van de digitale euro, als en wanneer die gebeurt, ligt in het risicovrije karakter ervan.

Zoals Lagarde benadrukt, is het een kerntaak van de ECB om vertrouwen in geld veilig te stellen. In tegenstelling tot commerciële banken kan een centrale bank niet failliet gaan, omdat ze geld uit het niets kan creëren.

Hij zegt dat als de digitale euro een effectief nieuw monetair beleidsinstrument moet worden, de ‘holdingslimieten’ niet te strak mogen zijn.

“Als de ECB eigenlijk alleen maar een ‘betalingsdienstaanbieder in laatste instantie’ wil zijn en op deze manier de bemiddelingsfunctie van banken wil behouden, staan ​​ambtenaren van het Eurosysteem duidelijk voor een moeilijke – en vreemde – evenwichtsoefening.”

Om dergelijke beleidsmatige, juridische en technische uitdagingen het hoofd te bieden, hebben de ECB en de Europese Commissie op 19 januari een gezamenlijke werkgroep opgericht om het voorbereidende werk te vergemakkelijken.

Afgelopen oktober presenteerde de ECB haar studie over de kwestie ook aan de commissie ECON.

De Duitse MEO Markus Ferber, die de EVP-coördinator is in de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement, legde uit: “Ik heb liever een digitale Lagarde-Euro dan een Zuckerberg-Weegschaal. Op gevoelige gebieden, zoals betalingen, moeten we de centrale banken de baas houden en niet particuliere consortia, zoals het geval is met de Weegschaal van Facebook. “

Ferber merkte op: “De presentatie van de ECB afgelopen najaar maakte ook duidelijk dat er nog tal van uitdagingen zijn die moeten worden overwonnen voordat een digitale euro live gaat – met veiligheid, financiële stabiliteit en gegevensbescherming is de lijst lang.”

Ferber vertelde deze website: “De ECB moet een zeer sterke zaak maken over de werkelijke toegevoegde waarde van een door de centrale bank gesponsorde digitale valuta. Digitaal geld van de centrale bank is geen doel op zich. Eén ding moet echter heel duidelijk zijn: een digitale euro kan alleen contant geld als betaalmiddel aanvullen en mag het niet vervangen. “

Hoewel we allemaal gewend zijn aan het idee van digitale valuta – geld uitgeven en ontvangen dat niet fysiek voor ons ligt – blijven cryptocurrencies – digitale, gedecentraliseerde valuta’s die cryptografie gebruiken voor beveiliging – nog steeds een mysterie voor de meesten.

Afgezien van een digitale euro, zijn er cryptomunten zoals bitcoin die dicht bij het hoogste punt ooit bereikt in januari blijven handelen. De prijs is nu meer dan US $ 57,000, een stijging van ongeveer 77% in de afgelopen maand en 305% in het afgelopen jaar.

Bitcoin werd in 2009 voor het eerst gelanceerd als digitale valuta en werd een tijdje gebruikt als digitaal geld aan de rand van de economie.

Bitcoin wordt nog steeds gebruikt en wordt zeer actief verhandeld op cryptocurrency-beurzen, waardoor gebruikers ‘gewoon’ geld zoals euro’s kunnen ruilen voor bitcoins.

Bitcoin is de oorspronkelijke cryptocurrency en vertegenwoordigt meer dan de helft van de wereldwijde handelsmarkt voor munten van $ 285 miljard. Maar die dominantie wordt bedreigd, met een groot aantal alternatieve digitale munten die opduiken terwijl ontwikkelaars racen om cryptocurrencies te bouwen die in de reguliere handel en financiën kunnen komen.

Er zijn ook crypto-tokens zoals die van LGR Global Zijderoute-munt (SRC). Dit is een innovatieve door blockchain aangedreven technologie-oplossing, een utility-token genaamd, die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een reeks next-gen handelsfinanciering en geldverplaatsingsdiensten binnen de beveiligde digitale zakelijke omgeving van LGR.

LGR wereldwijdDe oprichter en CEO van Ali Amirliravi legde aan EU Reporter de businesscase uit voor het gebruik van een utility-token zoals de SRC in plaats van Bitcoin voor internationale grensoverschrijdende handel:

“De waardeschommelingen die we momenteel in de markt zien, maken Bitcoin erg interessant voor investeerders en speculanten, maar voor zakelijke klanten die snel en betrouwbaar waarde over de grens willen overmaken, kunnen deze schommelingen complicaties en boekhoudkundige kopzorgen veroorzaken. Waar de handelsfinancieringssector echt naar op zoek is, is een manier om de voordelen van digitale activa (zoals snelheid, transparantie, kosten) te benutten, terwijl ze zich indekken tegen onzekerheid en waardeschommelingen. De veilige zakelijke omgeving van LGR maakt gebruik van de kracht van het SRC blockchain utility-token en combineert het met een enkel fiat-valutapaar (EUR-CNY) om onze klanten het beste van twee werelden te bieden “

Bovendien zijn er stabiele munten zoals de Amerikaanse USDTether. In tegenstelling tot veel digitale valuta’s, die de neiging hebben enorm te fluctueren ten opzichte van de dollar, is Tether gekoppeld aan de Amerikaanse valuta.

Dit zou beleggers moeten beschermen tegen de volatiliteit die van invloed kan zijn op Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin. Tether is de negende grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, met munten ter waarde van ongeveer $ 3.5 miljard.

Om niet te worden overtroffen, is China onvermijdelijk ook pionier op het gebied van zijn eigen digitale Yuan, een betalingssysteem dat is ontwikkeld door de Chinese staat en bekend staat als Digital Currency Electronic Payment (DCEP).

Net als Bitcoin maakt DCEP gebruik van een blockchain-technologie, een soort gedigitaliseerd grootboek dat wordt gebruikt om transacties te verifiëren. Blockchain fungeert als een universeel record van elke transactie die ooit op dat netwerk is gedaan, en gebruikers werken samen om nieuwe transacties te verifiëren wanneer ze zich voordoen.

Hoewel China geen tijdschema heeft aangeboden voor een officiële lancering van de DCEP, streeft de centrale bank van het land naar een bredere test van de digitale yuan vóór de start van de Olympische Winterspelen van 2022, die in februari in Peking zullen plaatsvinden.

Een andere klasse van cryptocurrency die erg populair blijkt te zijn en misschien een betere kans maakt om populairder te worden dan fysieke valuta, zijn de zogenaamde ‘stabiele munten’, dat zijn cryptocurrencies waarvan de waarde is gekoppeld aan ‘normale’ valuta’s zoals de VS. dollar, de euro en het pond, zodat, in tegenstelling tot Bitcoin, één eenheid niet £ 26,000 één jaar en £ 6,000 twee jaar later kan zijn. Er is echter enige controverse rond dergelijke valuta’s. Een Israëlisch handelsbedrijf in cryptovaluta, CoinDash, meldde bijvoorbeeld dat $ 7 miljoen werd gestolen van investeerders afgelopen juli nadat zijn website was geschonden en het contactadres van een eerste muntaanbieding was gewijzigd en een Zuid-Koreaanse beurs, Yapizon, in april werd geschonden met hackers verdacht van diefstal van ongeveer $ 5 miljoen aan fondsen

Zoals elke snel ontwikkelende ruimte die explosief groeit met nieuwe technologieën, zijn er cryptocurrencies van hogere kwaliteit en lagere kwaliteit.

Of cryptocurrency in de toekomst populairder wordt dan fysieke valuta, valt nog te bezien, maar in een gesprek met EU Reporter, zei de Nederlandse Europarlementariër Derk Jan Eppink: “Central Bank Digital Currency, of CBDC, werpt een fundamentele vraag op over de rol van een centrale bank. Zeker, de digitale euro zou de consument een digitale vordering op de centrale bank opleveren die net zo veilig is als contant geld. 

“Maar aan de andere kant zouden commerciële banken met de uitgifte van CBDC een essentiële financieringsbron verliezen en voor financiering in toenemende mate afhankelijk zijn van obligaties of krediet van de centrale bank.”

Kijkend naar de toekomst, verklaart de plaatsvervanger van de Europese Conservatieven en Hervormers: “Laten we hopen dat de oproep van Benoît Cœuré voor een” monetaire eed van Hippocrates “ons allemaal zal dienen.”


About the AuthorBack to Top ↑